Amateurs

Willy Weits

landschap 1

format 50 x 60 cm

 

landschap 2

format 50 x 60 cm

 

Willy Weits

1930-2004


Zijn leven is muziek en muziek is zijn leven.

 

 


landschap 3

format 50 x 60 cm

stilleven

format 50 x 60 cm

 

De muziek die u op deze pagina hoort is een eigen opname, gemaakt de laatste zondagmiddag dat hij bij ons was en een heerlijk middagje heeft zitten improviseren. Dit nummer is geinspireerd op de Cubaanse Social Vista Club

Necrologie| Organist Willy Weits (1930-2004)

Van bruiloften tot Concertgebouw

De in december 2004 overleden Willy Weits kwam op 15 april 1930 in Appingedam ter wereld als Wijtze Hendrik Weistra. Zijn muziekcarriere begon in het cafe van zijn ouders in Peize. "Als de artiesten 's morgens uitsliepen, brak ik de koffers open om acordeon of orgel te kunnen spelen", vertelde hij over die tijd.

Als muzikaal wonderkind speelde hij al accordeon op feesten en partijen. Hij vormde een duo met zijn nichtje Kitty Velleman met wie hij geregeld optrad voor het Groninger radiostation, de Rono. Op zijn vijftiende kreeg hij een vaste aanstelling bij de Rono als organist, arrangeur en begeleider.

In de jaren vijftig en zestig begeleidde hij, inmiddels onder zijn artiestennaam Willy Weits, artiesten als Corrie Brokken, Imca Marina, De Ria's en Ivan Rebrov. Hij speelde in diverse orkesten, waaronder de Scarlet Pimpernels waarvan hij mede-oprichter was. "Ik leerde in die tijd goed orgel spelen. Het orgel werd mijn brood".

"Landelijke bekendheid verwierf Willy Weits als bespeler van het Magic Organ van de legendarische Vara-organist Cor Steyn. Steyn hoorde Weits eens orgel spelen en zei: "Jij wordt mijn opvolger. "Die belofte resulteerde in 1966 in Weits aanstelling als hammondorganist bij de Vara. Naast vele radiouitzendingen vulde hij vier lp's met muziek van dit orgel.

Later bespeelde Weits ook het orgel van de Britse BBC en vanaf 1975 het Avro-concert-orgel. Hij speelde op galadiners en trad, tot zijn grote trots, twee keer op in het concertgebouw in Amsterdam, maar voelde zich net zo op zijn gemak op bedrijfsfeestjes.In totaal maakte Weits twaalf lp's. In 1997 produceerde hij nog een cd, Nostalgische Melodieen, in strikt danstempo. Zijn repertoire varieerde van Weense en Hongaarse dansmuziek tot alle na-oorlogse slagers. Hij componeerde zelf ook.

"En dat allemaal na amper twee jaar pianoles', zei hij eens met de hem kenmerkende bescheidenheid. Ondanks dat muziek maken zijn beroep was, is Willy Weits altijd een ras-amateur gebleven - in de goede zin des woords.Tot in de jaren negentig bracht Weits, die in zijn vrije tijd schilderde, zijn dansmuziek ten gehore op bruiloften en partijen.

Eind 2002 werd hij getroffen door een herseninfarct. Muziek maken en schilderen kon daarna niet meer. Willy Weits is 74 jaar geworden.

 

landschap 4

format 50 x 60 cm

landschap 5

format 50 x 60 cm

 

 

 

 

Binnenkort komt de documentaire over Willy Weits klaar.

Heeft u nog herinneringen aan deze muzikant laat het ons weten. Wij zijn nog op zoek naar heel persoonlijke annecdotes.

e-mail sturen

back home